Koinobori

Koinibori zijn Japanse vliegers in de vorm van een vis. Deze vlieger-vissen staan symbool voor het geluk van alle kinderen ter wereld.
Beschilder je eigen loinibori en geef jouw vredesboodschap aan de wereld!


14.00 – 17.00 u.
Tent 1  

Wat is vrede?

Als normaal leven bedreigd wordt, ontnomen wordt, dan verliezen de mensen een vredevol leven. Vrede is : “eenvoudig kunnen leven zonder angsten” zegt een jongen die gevlucht is voor de radio-actieve straling in Fukushima.

Niet alleen oorlog bedreigt het gewone leven. Bedreigingen zijn soms duidelijk zichbaar, maar vaak zijn ze onzichtbaar. Alle kinderen op deze wereld hebben het recht om in vrede te leven. In Japan is 5 mei een nationale feestdag voor de kinderen. Kinderen  staan centraal tijdens dit  feest en ouders wensen hun kinderen special die dag een gezond en gelukkig leven toe.

In Fuskushima strijden de jonge moeders voor de veiligheid en gezondheid van hun kinderen. Zij zijn er de activisten die hun kinderen proberen te beschermen tegen radioactieve straling.

Daarom zullen wij Koinobori beschilderen, die in de lucht zullen zwemmen en vliegen. Ze staan symbool voor de rechten van alle kinderen. Kinderen die bedreigd worden door radio-actieve straling, kinderen op de vlucht voor geweld en oorlog, kinderen die leven in armoede, kinderen die gediscrimineerd worden  ….

Workshop van Leuvense Vredesbeweging/Belgische Coalitie Stop Uranium Wapens en Fukushima

Verantwoordelijke: Yuko Matsubara <yukoderudder@gmail.com>