Gaye Su Akyol

voor fans van : Altin Gün, Nick Cave, Erkin Koray, Bariș Manço, Selda, BaBa ZuLa,...
 

Gaye Su Akyol - İstikrarlı Hayal Hakikattir

 

Singer-songwriter, producer en audiovisuele conceptuele kunstenares Gaye Su Akyol is van huis uit antropologe. Ze ziet zichzelf als een brug tussen verschillende culturen. Terwijl haar familie afkomstig was van de Anatolische hoogvlakte, groeide de singer-songwriter op in de Turkse wereldstad Istanbul, waar ze een waar fenomeen werd in het undergroundmilieu.

De stem van Gaye Su Akyol klinkt traditioneel Turks, haar muziek veel minder. Ze zoekt haar inspiratie dan ook even goed bij de oude Arabeske muziek als bij Nirvana of bij Nick Cave.
Alternerend tussen lyrische sferen en een koortsige muzikale ontlading, niet terugdeinzend om de strijd aan te gaan met het culturele conservatisme van de gevestigde orde.

Gaye Su Akyol zorgt voor een bijzonder natuurlijke symbiose van stijlen en sferen: psychedelische rockmuziek, die hoofd en lijf doet daveren, in samenspel met Turkse buikdansritmes die je meenemen naar een nacht onder duizend en één sterren. Maar laat je niet misleiden door de bezwerende sprookjesklanken. Gaye Su Aykol is in thuisland Turkije ook een stem van het progressieve front en schuwt in haar teksten de politieke en maatschappelijke boodschappen niet.

Tegendraadse moderne Turkse muziek met een voet in het verleden, bewustzijn van het heden en een blik op de toekomst.

Gaye Su Akyol komt haar nieuwe album Istikrarli Hayal Hakikattir live voorstellen op het wereldfeest.
Istikrarli Hayal Hakikattir

Als conceptuele kunstenares is Gaye Su Akyol ook met het visuele begaan en dus dacht de Turkse ook zorgvuldig na over de symboliek die ze op de albumhoes wilde hebben. Op de achterzijde van het album bracht ze het zogenaamde eli belinde-symbool aan, Turks voor "handen op de heupen" een vaak voorkomend motief op Turkse kelims (tapijten) en een "matriarchaal symbool" dat vrouwelijke kracht, rijkdom, vruchtbaarheid en geluk symboliseert, maar hier vooral de vrouwelijke kracht moet verbeelden, waarbij vruchtbaarheid eerder gelezen moet worden als "de vruchtbaarheid van een vrije geest en de vruchtbaarheid van dromen". 


Beluister meer van Gaye Su Akyol

Gaye Su Akyol - Biliyorum
Gaye Su Akyol live at Ethnomehanika festival​