Line-up Wereldfeest 2019

Ook dit jaar kan je bij ons weer genieten van livemuziek uit alle hoeken van de wereld. Met headliner Gaye Su Akyol halen we alvast een wereldmuzikale top-act naar Leuven, maar ook de rest van de line-up is niet van de minste.
 

Muziekprogramma:

14.30 - 15.15 u.                 Babylon Trio                    

Babylon Trio knalt het feest meteen op gang. Met een ontvlambare mix van hedendaagse Iraakse en Arabische muziekstijlen, zoals chobi chobi, dabke en maqam, en elektronische beats zetten ze elke dansvloer in geen tijd in lichterlaaie. Yalla Yalla!

 

16.45 – 17.45 u.               San Salvador                    

Zes stemmen, twee drums, twaalf handen en een tamboerijn. Meer hebben deze moderne Occitaanse troubadours niet nodig om de festivalweide plat te spelen. San Salvador neemt je mee op een zoektocht naar universele folklore, geworteld in de diepe troubadourtradities van hun geboortestreek. Toch brengt San Salvador verre van traditionele folk.

 

18.50 – 20.00 u.               Black Flower                    

Black Flower voert ons mee op een heerlijke 21ste-eeuwse Ethio-dub-jazz trip. Met hun muzikale kruisbestuiving van geluiden en ritmes gebaseerd op Afrikaanse grooves, Ethiopisch-oriëntaalse melodieën, psychedelische dub en doses Balkan, creëert dit kwintet van eigen bodem een atmosfeer waar oeroude en moderne klanken samensmelten tot een hypnotiserende, groovy en dromerige belevenis.

 

20.00 – 21.00 u.               EME                                     

Leuvense trots EME sluit af in de wereldtent. Ze brengen een mix van Soul, R&B en stevige Funkrock. De karaktervolle soulstem van zangeres Emeraude en de strakke funky vibes van de band, krijgen iedereen in beweging.

 

21.30 – 22.45 u.               Gaye Su Akyol                 

De stem van Gaye Su Akyol klinkt traditioneel Turks, haar muziek veel minder. Ze zoekt haar inspiratie dan ook even goed bij de oude Arabeske muziek als bij Nirvana of bij Nick Cave. Psychedelische rockmuziek die hoofd en lijf doet daveren, in samenspel met Turkse buikdansritmes die je meenemen naar een nacht onder duizend-en-een sterren.

 

DJ-sets

20.00 – 21.30 u.               DJ-set Discobar 7 inch

Vanuit hun vertrouwde caravan zorgt Discobar 7 inch voor de nodige dansplaatjes tussen de optredens door. Discobar 7 inch zweert bij vinyl. Van de jaren fifties tot de nineties, alles kan, zolang het maar swingt!

 

22.45 - 24.00 u.                 Kaka di Funk

Kaka di Funk is een jong en gedreven radiocollectief gefocust op funk, disco, latin en afrobeat. Ze combineren muziek uit alle continenten. Dans mee met de opzwepende ritme's en euforische melodieën. Kaka Di Funk tovert een glimlach op ieders gezicht! The whole universe is moving, why not dance with it?


Kortom: een muzikaal feest van begin tot einde! Welk excuus heb je nog nodig?

 

 

Babylon Trio

14.30u. - Hoofdpodium

Babylon Trio knalt het feest meteen op gang. Met een ontvlambare mix van hedendaagse Iraakse en Arabische muziekstijlen, zoals chobi chobi, dabke en maqam, en elektronische beats zetten ze elke dansvloer in geen tijd in lichterlaaie. Denk aan Omar Souleyman en Islam Chipsy.

Deze drie Irakezen kwamen in 2015 elk apart als oorlogsvluchteling in België terecht. Via het Cinemaximiliaan project, dat vluchtelingen en andere mensen van diverse culturele achtergronden samenbrengt, kruisten hun paden elkaar opnieuw in Brussel. In september 2018 kwam hun debuutalbum Habibi uit op het Belgische Rebel Up Records. De nummers gaan over hun oude leven in Irak en een nieuw leven in Brussel, België, met onderwerpen als het gemis van geliefden, liefde, schoonheid, eer en pure Arabische knallers. Zet je schrap voor dit hedendaagse Iraakse straatgeluid uit Bagdad, we openen zaterdag met vuurwerk! Yallah Yallah!

 

San Salvador 

16.45u. - Hoofdpodium

Zes stemmen, twee drums, twaalf handen en een tamboerijn. Meer hebben deze moderne Occitaanse troubadours niet nodig om de festivalweide plat te spelen. San Salvador neemt je mee op een zoektocht naar universele folklore, geworteld in de diepe troubadourtradities van hun geboortestreek. Toch brengt San Salvador verre van traditionele folk. Ze serveren een subtiel samenspel van zoete en hypnotiserende vocale harmonieën, gestuwd door een meedogenloos ritme. Ze omarmen ons met hun radicale, polyfonische samenzang, soms ruig en intens, dan weer delicaat en meeslepend. Ze combineren pure energie, ruwe poëzie en traditionele klanken met een haast wetenschappelijk precisie. Dit resulteert in een magisch moment van een zeldzame intensiteit, een tragische en vreugdevolle mix, op het kruispunt van trance, koorpunk en math-rock constructies; dansend en warm; hyper-ritmisch en hijgend.

Op de World Music Expo (Womex) in Gran Canaria veroverden ze de harten van zowel de lokale bevolking als de honderden professionelen uit de muzieksector.

 

Black Flower 

18.50u. - Hoofdpodium

Black Flower voert ons mee op een heerlijke 21ste-eeuwse Ethio-dub-jazz trip met echo's van Mulatu Astatke, vader van de Ethiopische jazzmuziek, en Fela Kuti. Met hun muzikale kruisbestuiving van geluiden en ritmes gebaseerd op Afrikaanse grooves, Ethiopisch-oriëntaalse melodieën, psychedelische dub en doses Balkan, creëert dit kwintet van eigen bodem een atmosfeer waar oeroude en moderne klanken samensmelten tot een hypnotiserende, groovy en dromerige belevenis.

Geleid door componist en saxofonist Nathan Daems neemt dit team van topmuzikanten, die nog steeds op de loonlijst staan van o.a. Beck, Calexico, dEUS en Lee ‘Scratch’ Perry, je mee naar een universum dat alleen Black Flower kan creëren. De band wordt geprezen door insiders als Gilles Peterson (BBC), The Gaslamp Killer en LeFTO, en baant zich stormenderhand een weg naar de grote wereldpodia. Op het Wereldfeest komen ze hun nieuwe plaat Future Flora voorstellen die in april verschijnt.

 

EME 

20.00u. - Thematent

EME is de groep rond Emeraude Kabeya. Ze werd geboren in Kinshasa en verhuisde als kleuter naar België.

Als tiener begon ze te experimenteren met coverbands en zong ze in enkele hiphop projecten. Het bleef bij een vrijblijvende hobby tot ze in 2014 door de Leuvense studentenradio Radio Scorpio werd gevraagd om mee te doen aan een bluesgetint All Star-project met een resem muzikanten van verschillende muzikale komaf. Emeraude vond in dat collectief gelijkgezinden aan wie ze enkele van haar songs liet horen. Haar teksten over haar roots, leven, leed en liefde, gecombineerd met haar fantastische soulstem die soms teder, dan weer krachtig klinkt, raakten de 6 andere muzikanten in hun soulvolle ziel: de band rond EME was geboren.

Voortbordurend op Emeraude’s lyrics en flow brengt EME een mix van Soul, R&B en stevige Funkrock. Denk D’Angelo live, Erykah Badu on steriods, of een kruisbestuiving tussen Anouk anno '90 en Funkadelics, met de nodige knipogen naar de hiphop cultuur. Kort samengevat; Rockfull Soul met street cred.

Live neemt EME zich de ambitie voor om de mensen te doen dansen, of naar eigen zeggen; hen te laten schuren.

 

Gaye Su Akyol 

21.30u. - Hoofdpodium

De stem van Gaye Su Akyol klinkt traditioneel Turks, haar muziek veel minder. Ze zoekt haar inspiratie dan ook even goed bij de oude Arabeske muziek als bij Nirvana of bij Nick Cave. Akyol, van huis uit antropologe, ziet zichzelf als een brug tussen verschillende culturen. Terwijl haar familie afkomstig was van de Anatolische hoogvlakte, groeide de singer-songwriter op in de Turkse wereldstad Istanbul. Waar ze een waar fenomeen werd in het undergroundmilieu, alternerend tussen lyrische sferen en een koortsige muzikale ontlading, niet terugdeinzend om de strijd aan te gaan met het culturele conservatisme van de gevestigde orde.

Gaye Su Akyol zorgt voor een bijzonder natuurlijke symbiose van stijlen en sferen: psychedelische rockmuziek die hoofd en lijf doet daveren, in samenspel met Turkse buikdansritmes die je meenemen naar een nacht onder duizend-en-een sterren. Maar laat je niet misleiden door de bezwerende sprookjesklanken. Gaye Su Akyol is in thuisland Turkije ook een stem van het progressieve front en schuwt in haar teksten de politieke en maatschappelijke boodschappen niet.

Ook Gaye Su Akyol stelt haar nieuwe album Istikrarli Hayal Hakikattir voor op het Wereldfeest. Tegendraadse moderne Turkse muziek met een voet in het verleden, bewustzijn van het heden en een blik op de toekomst!