Debat: Dekoloniseren, waarom?

Wereldtent

14.45 - 15.15 u. : Inleidende kortfilm: Apana

15.15 - 16.45 u. : Start debat: Dekoloniseren, waarom?

 

 

In de Wereldtent Congolese jongerenactivist Yves Makawambala (LUCHA) samen met Lies Corneillie (Schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid) en Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen) in gesprek over dekolonisatie in Leuven.
Het gesprek wordt in goede banen geleid door Dirk Barrez.

Yves Makawambala

Yves Makawambala

Yves Makwambala is een burgeractivist van de Congolese beweging LUCHA (Lutte pour le Changement).  Deze jongerenactivisten zetten zich op geweldloze wijze in voor vrede in Oost-Congo en voor democratische veranderingen in hun land. 
In maart 2015 werd Yves, samen met Fred Bauma, in Kinshasa gearresteerd tijdens een bijeenkomst van een dertigtal pro-democratie activisten uit verschillende Afrikaanse landen waar ze ervaringen uitwisselden rond het thema 'jongeren en burgerschap'. Gezien hun activisme liepen ze het risico te worden veroordeeld tot de doodstraf. Slechts na talloze acties en demarches, onder andere van minister van Buitenlandse Zaken Reynders en resoluties van het Belgische en Europese Parlement, werd hij, na meer dan 17 maanden cel, vrijgelaten in augustus 2016 .
Zijn gevangenschap heeft zijn engagement enkel kracht bijgezet, en hij blijft zich inzetten voor meer democratie en meer gelijkheid in Congo.

"Fred en Yves vertegenwoordigen een generatie van activisten die zich blijven verzetten tegen de inperking van de vrije meningsuiting in de Democratische Republiek Congo. Het is schokkend dat zij de doodstraf hadden kunnen krijgen terwijl zij uitsluitend probeerden jongeren bij hun vreedzaam activisme te betrekken”, aldus Sarah Jackson van Amnesty International.

Op 5 februari bracht hij bij 11.11.11 een getuigenis over de actuele situatie in zijn land.

www.11.be

 


Lies Corneillie


Lies Corneillie

Lies Corneillie is sinds januari 2019 schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid in Leuven. De voorbije zes jaar zetelde ze voor Groen in de Leuvense gemeenteraad. Ze studeerde sociaal werk en doceerde tot eind 2018 communicatie en beroepspraktijk aan UCLL, campus Sociale School. Voordien was ze verantwoordelijke voor jongerenparticipatie en educatie bij YOUCA vzw, het vroegere Zuiddag, medewerker bij de Leuvense jeugddienst en diversiteitsmedewerker bij Koning Kevin vzw.

Nadia Nsayi


Nadia Nsayi
Beeld: rv

Nadia Nsayi (°1984) behaalde in 2008 het masterdiploma Vergelijkende en Internationale politiek aan de KU Leuven. Zij is sinds 2010 beleidsmedewerker Congo bij de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen en de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen. De focus van haar werk als beleidsmedewerker in Congo ligt op vrede en inspraak in de DR Congo, met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en de conflictzones Noord- en Zuid-Kivu. Daarnaast volgt ze ook de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op. Ze richt zich tot Belgische en Europese beleidsmakers om Congo op de politieke agenda te plaatsen en het beleid te beïnvloeden. Ze informeert journalisten en ze sensibiliseert de publieke opinie via lezingen en debatten. Ze is lid van de MO*academy.

" Er is een duidelijk verband tussen het koloniale verleden van België in Afrika en het hedendaagse racisme tegen Afro-Belgen." 
Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen)

Lees het opiniestuk van Nadia: Belgische 'sorry' aan Congolezen volstaat niet

Dirk Barrez

Dirk Barrez
Foto: Read My Lips

 Dirk Barrez was ruim 20 jaar tv-journalist en reportagemaker voor vrt. Hij is auteur en hoofdredacteur van pala.be, een website die antwoorden zoekt voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. 
Naast journalist en schrijver is hij een actieve burger en maatschappelijk ondernemer die (mee) aan de wieg staat van heel wat initiatieven, zoals het TransitieNetwerk Middenveld, het TransitieFestival en NewB.

Pala.be