Baba Zula headliner van 30ste editie Wereldfeest

Op zaterdag 26 mei vindt in park De Bruul in Leuven de dertigste editie van het Wereldfeest plaats. Dit gratis publieksevenement heeft opnieuw een aantrekkelijke mix te bieden van live wereldmuziek van de bovenste plank, heel veel info en ontmoeting, een exotische eetstraat en workshops op maat van de jongsten. Het Wereldfeest pakt dit jaar opnieuw uit met een wervelende muziekprogrammatie. Headliner Baba Zula is een band met naam en faam uit Istanbul, die traditionele Turkse klanken combineert met elektronica, dub en reggae. Het Wereldfeest brengt opnieuw de wereld naar Leuven.

Je kan om tal van redenen een bezoek brengen aan het Wereldfeest. Je kan er kennismaken met de campagnes van de Noord-Zuidbeweging, tips opdoen om je eigen leven te verduurzamen, aan de praat raken met Leuvenaars met heel diverse culturele achtergronden of een lekker exotisch hapje eten in de Pereboomstraat... Maar ook heel wat bezoekers komen voor de live wereldmuziek. Het Wereldfeest steekt immers elk jaar een kwalitatief wereldmuziekprogramma in elkaar. We overlopen de vier bands van het hoofdpodium.

 

14.30u. Pastis (België)
Starten doen we met talent van eigen bodem. Deze geëngageerde band brengt naar eigen zeggen ‘Musique Mondiale de Louvain’. Gewapend met gitaren, drums, een bas en een accordeon brengt Pastis een mix van ska, balkan en reggae. En daar mag gerust een feestje van komen. Want daar draait het allemaal om bij Pastis: feestmuziek over het leven en de liefde.

17u. Derya Yildirim & Grup Simsek (Turkije/Frankrijk)
Dit jaar gaan we maar liefst twee maal de mosterd in Turkije halen. Hoewel: deze jonge band telt leden uit Turkije, Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland. De muzikanten behoren dan ook tot de 'outernational generation'. In 2017 namen ze hun eerste CD op, die een mix te bieden heeft van Turkse folk, grooves en psychedelia. Het geheel wordt ook wel psych-pop genoemd. De band wordt aangevoerd door multi-instrumentaliste Derya Yildirim, die ook bekend staat om haar warme, melancholische stem. 

19u. Daniel Dzidzonu (Togo)
Deze Togolese trompettist beweegt zich moeiteloos tussen afrobeat, jazz, soul, funk en West-Afrikaanse invloeden. Dzidzonu resideert in Brussel en bracht reeds twee CD's uit. Daarop grijpt hij terug naar de afrobeat uit de jaren 1970, 1980. Toch gaan vergelijkingen met de hoogdagen van Fela Kuti niet helemaal op. Daniel Dzidzonu brengt naar eigen zeggen 'new generation afbrobeat'. Zijn sound zit zo strak op de afrobeatpolsslag, dat velen denken dat hij uit Nigeria komt. "Nigeria, Togo, Benin, Ghana... We zijn allemaal hetzelfde volk”, zegt hij daar zelf over. Deze rijzende ster brengt West-Afrika naar De Bruul. 

21.30u. Baba Zula (Turkije)
Het Turkse Baba Zula staat in eigen land symbool voor het geluid van de moderne metropool Istanbul, die zich bevindt op de grens van twee werelden. De groep vertrekt steeds vanuit Turkse traditionele ritmes en melodieën en doorspekt deze traditie vervolgens met hedendaagse elementen en sounds die ze putten uit dub, elektronica en psychedelische rock. Als huisband van de beruchte underground club Babylon groeide de band in geen tijd uit tot de meest populaire alternatieve band van Turkije. De band bracht tijdens de laatste twintig jaar een tiental CD's uit en toert hiermee de wereld rond. Deze zotte bende met een serieuze hoek eraf heeft een ijzersterke live-reputatie en staat garant voor feest en spektakel.  

Op het kleine podium in de Wereldtent

18u. – 19u.

Russische muziekgroep “Accumulation “

Act Chinese dans

20u. – 21u.

Koerdische muziekgroep “Nojin”

Act Ghanese - (Engelstalige) poëzie

Op het terrein

DROM

Twee sets om 16.30u. en om 18u. 

DROM? Een dikke 30 drummers, homegrown drums & grooves. Speciaal voor het Wereldfeest brengen ze enkele "Totems" mee: 12V rugzagversterkers, korzelige megafoons en DIY-noistrumenten. Recht uit de Brusselse Zinnekeparade! Om 16u30 zullen deze Totems een eerste keer op het terrein hun opwachting maken.

Discobar 7 Inch

Vanuit een caravan zorgt Discobar 7 Inch voor de nodige dansplaatjes tussen de optredens door. Discobar 7 Inch zweert bij Vinyl. Was het nu 70, 80 of 90?