Wereldkeuken

Geen Wereldfeest zonder onze exotische wereldkeuken. Ook dit jaar toveren we de Pereboomstraat om tot een Low Impact Foodstreet. We moedigden alle standhouders aan om ten minste één duurzaam gerecht te voorzien.
Je kan dus heel wat vegetarische en verduurzaamde gerechten aantreffen in onze eetstraat. 

Overzicht van de verschillende eetstanden:
 

  1. The Himalaya Club
    The Himalaya Club
     
  2. PlantEd
     
     
  3. Cameroon Union Flanders

     
  4. Ice Jewels & Daydreams

     
  5. Himalayan Projects
    Himalayan Projects
     
  6. Table d'Ho
    Table d'Ho
     
  7. Rokpa Club
    Rokpa Club
     
  8. Ant Snacks
    Ant Snacks
     
  9. Okapi International
    Okapi International
     
  10. Sunugal

     
  11. Worldkitchen
    Worldkitchen
     
  12. Star Pitta Express
    Star Pitta Express
     
  13. Soleil d'Afrique
    Soleil d'Afrique
     
  14. Sanza Na Moyi
    Sanza Na Moyi

Het Wereldfeest wil een aanbod van duurzame voeding in de eetstraat. Voor ons heeft dit te maken met:

  • Minder vleesconsumptie
  • Meer seizoensgroenten en -fruit
  • Meer lokale producten
  • Meer biologische producten
  • Meer Fair Trade
  • Minder voedseloverschotten en afval

Wij vragen onze eetstandhouders minstens één duurzaam gerecht aan te bieden. Onderstaande gerechten gaven zij ons door. Vraag hen gerust naar de duurzaamheidscriteria die zij hanteren!

PlantEd

Vegan burger

 Op een festival wil je al gauw een snelle hap eten en dan kom je al snel uit bij ongezond fastfood. PlantEd biedt een veganistische burger aan; een gezonder en duurzamer alternatief dan de klassieke hamburger.

De groenten zijn allen in het seizoen en afkomstig van Belgische producenten.
Het gerecht bevat geen dierlijke producten wat het duurzamer maakt dan een klassieke hamburger met vlees en dit op verschillende vlakken: uitstoot van broeikasgassen, water- en landgebruik, eutrofiëring en verzuring.

Couscoussalade

Voor een kleine honger bij warm weer (hopelijk!) wil je graag iets fris. De couscous met zomergroenten, kikkererwten en munt wordt koud geserveerd in een kleine portie.

 Kikkererwten zijn een uitstekende bron van eiwitten en koolhydraten met een lage ecologische impact. De aangepaste portie zorgt ervoor dat de festivalganger zich niet verslikt in zijn portie en zo voedseloverschotten creëert.

Citroencake

Een verfrissende en intense smaakbeleving gegarandeerd met de ctiroencake van PlantEd.

In een traditionele cake wordt meestal boter, melk en eieren gebruikt. Om een lekkere cake te maken heb je deze dierlijke producten niet nodig. De ecologische impact van plantaardige melk is kleiner dan gewone melk. In plaats van eieren kan je ook gebruik maken van appelen als bindmiddel.
Een aantal ingrediënten zijn afkomstig van biologische landbouw en onze suiker is fair-trade.

 

Cameroon Union Flanders

Fried Rice

Korte omschrijving van het gerecht: gebakken rijst met groenten

Dit gerecht is zeer makkelijk aan te passen aan het land waar het gemaakt wordt. Zo kunnen de groenten gekozen worden naargelang het seizoen en de locatie. Verder kan het gerecht vegetarisch worden klaargemaakt. Indien er vlees (spek) wordt gebruikt, is dit steeds in zeer beperkte mate. Op het wereldfeest zal een vegetarische en een niet-vegetarische versie worden aangeboden.

Poulet DJ

Stoofpotje met gebakken aardappelen, groenten en kip

 Alle groenten die gebruikt worden in dit gerecht zijn in België geteeld. Het is geen vegetarisch gerecht, maar er wordt gekozen voor kip wat voor een vleesgerecht de meest duurzame keuze is.

Puffpuff and Kidney beans

 oliebol met zwarte bonen (hartig, niet zoet)

Kidneybonen zijn het centraal ingrediënt. Dit is rijk aan proteïnen en een zeer goed alternatief voor vlees. Puffpuff, een soort oliebol wordt gemaakt met droge en zeer lang houdbare ingrediënten. Ook nadat ze klaargemaakt zijn, is dit zeer lang houdbaar. Omdat ook de bonen met redelijk wat olie worden gemaakt is dit volledige gerecht zeer lang houdbaar, wat voor een beperkt voedseloverschot zorgt.

 

Himalayan Projects
Himalayan Projects
 

Vegetarische samosa's

. Ice Jewels & Daydreams

  • Aardbei-icepop

Rokpa Club
Rokpa Club

Veggie fried rice
 

Veggie noodles

Dit zijn twee vegetarische gerechten en met seizoensgroenten.

 

Ant Snacks
Ant Snacks

Rijstworsten

 Worst gevuld met rijst en groeten

Minder Vlees consumptie, meer lokale producten, meer seizoensgroenten en meer biologische producten.
Rijstworst is een gerecht dat bereid is met minder vlees consumptie. Aangezien een worst gevuld is met alleen vlees, kan ik u verzekeren dat mijn rijstworst gevuld is met vlees zowel als rijst. Daarnaast bereid met biologische groenten. 100% (H)EERLIJK VARKENSVLEES! Lokaal product; vers van het Hoeveslagerij ‘ t Meykensvlas. Een varkenshouderij die altijd op zoek is wat het beste is voor mens en dier.

Aardappel Salade

Korte omschrijving van het gerecht: Aardappel Salade gevuld met groenten

Gemaakt met lokale en biologisch producten.
 De biologische groeten komen rechtstreeeks van de kleine en middelgrote producenten van echte duurzame landbouw.

Okapi International
Okapi International

oliebollen met rode bieten
 gefrituurde deegballen op basis van: bloem, suiker, gist en rode bietensap.
We gebruiken hievoor uitsluitend bio-ingredienten van Vlaams-Brabantse afkomst!

 

Sunugal

Ons menu bestaat uit rijst, exotische groenten en kip.

De rijst zal gekookt worden in tomatensaus,
het vlees zal apart gekookt worden in de oven.

Er zijn ook nog snacks, beignets van tonijn en van bonen.

 

Worldkitchen
Worldkitchen

Samosa

 vegetarisch, komt samen met een fris slaatje

Dalfry

gekookte linzen geïmporteerd uit Bangladesh

Chicken tikka masala

kip met kokosmelk,

Exotic groenten curry

pikante groentencurry op Bengalse wijze

 

 

Om de standhouders te ondersteunen in hun keuze voor duurzame gerechten, kregen ze een korting aangeboden door The Food Hub, Leuven!