Wereldfeest wordt Low Impact Event

Op zaterdag 28 mei 2016 vindt de volgende editie van het Wereldfeest plaats. Samen met de provincie Vlaams-Brabant en de Stad Leuven maken we werk van een Low Impact Event, een feest met een zo laag mogelijke uitstoot aan broeikasgassen en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daarom brachten we tijdens de jongste maanden onze CO2-uitstoot in kaart. Dat leverde bijzondere resultaten op.

Samen met Ecolife maakten we werk van een CO2-calculator, die tijdens de komende jaren onze evolutie van de uitstoot aan broeikasgassen gedetailleerd in kaart moet brengen. We vertrokken met de gegevens van de editie 2015. De resultaten waren soms verrassend. Zo blijkt het transport van onze bezoekers, standhouders en artiesten, maar ook van al onze materialen samen goed voor méér dan 70 procent van onze uitstoot. Dat betekent dat daar veruit de grootste winst te boeken valt. Geen makkelijke klus, want hoe kan je bijvoorbeeld de kilometers aan leveringen van materialen drastisch terugschroeven? Of hoe zet je de bezoeker ertoe aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het Wereldfeest af te zakken? Vragen waar we nu ons hoofd kunnen over breken.

Het directe energieverbruik (groene stroom) vertegenwoordigt dan weer slechts 0,2 procent van de uitstoot. Terwijl wij ervan uitgingen dat er nog heel wat winst te boeken zou vallen op het vlak van duurzame verlichting, energiebesparing etc. blijkt dit nu eerder verwaarloosbaar. Het feit dat we reeds jaren volledig op groene energie draaien, speelt daarbij in ons voordeel. Heel de catering van het feest is dan weer goed voor meer dan 18 procent van de uitstoot. Dat is een pak, zeker als je weet dat de helft van die uitstoot verbonden is aan de productie van onze dranken. Maar we kunnen toch moeilijk feesten zonder een frisse pint, een lekker sapje of een smaakvol wijntje? 

Hiermee gaan we nu aan de slag. Rome is niet in één dag gebouwd. Het zal ook wat tijd vergen om van het Wereldfeest een écht Low Impact Event te maken. Maar we zijn vast besloten om die uitstoot dit jaar reeds stevig naar beneden te halen. En één zaak is daarbij duidelijk: als jij wil meehelpen om van het Wereldfeest een Low Impact Event te maken, begin dan met je auto thuis te laten en kom te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Wordt vervolgd.